ארכיון חודש יוני, 2011

התעללות בחסרת ישע

21 ביוני 2011

לאמי ויינהואס יש בעיית סמים קשה.
היא לא רק תחת השפעה מסיבית של חומרים אלא גם סובלת וחסרת אונים. בובה מסמורטטת על חוט. לרגעים אלימה, לרגעים מנותקת ובעיקר אבודה.
על הבמה הזו היא לא היתה צריכה לעלות. בסביבתה היה צריך להיות מבוגר אחראי שהיה חייב לומר לה לא. אבל לא היה שם מישהו כזה. ואולי ההיפך מכך – המכונה שאוהבת כסף ומאמינה שהקהל הוא אוסף מעריצים שוטים שאפשר להתל בו, למכור לו הצגה שקוראים לה "הזמרת לא כל כך שרה אבל נראה לכם כמה היא מסטולית", המכונה הדורסנית הזו זורקת את האישה השבורה הזו לבמה. ועל הבמה היא אומללה ולא מצליחה לשיר אלא רק להזיז מדי פעם את הגוף בתנועות מכניות מביכות.
להעלות את אמי ויינהואז במצבה על הבמה זוהי התעללות בחסרת ישע וניצול מכפיר.
אמי ויינהואז היא אמן מוכשר זמרת מרתקת, כפי שנראה עכשיו החומרים הממכרים דופקים לה את החיים והקריירה. האם אין שם בסביבה מישהו ששומר עליה באמת ?

KIDULT

11 ביוני 2011

KIDULT ITW (uncensored) "ILLEGALIZE GRAFFITI" from eric on Vimeo.

האם הוא אמן רחוב, ונדליסט פורע חוק, רודף פרסום או אולי פעיל חברתי ?
KIDULT אינו משאיר את הפריסאים אדישים הוא בוחר בקפידה את האובייקטים שלו – חנויות הפאר בעלות דימוי יוקרתי מסורתי הפונות לפלחים הסוציואקונומיים המרשרשים, ומרסס עליהם את שמו באמצעות מטף כיבוי אש שהוסב למיכל ריסוס גדול. הוא מחליף את שלטי הפרסום המוארים בכרזות שעובדו מחדש על ידו . אם יש לו אמירה חברתית היא לא מנוסחת.- נקיטת עמדה חברתית פוליטית אינה יכולה להסתפק בכך שכל מה שעומד מאחוריה הוא כינויו.

תחנת אגד הנטושה בבת גלים

10 ביוני 2011

הארבע על ארבע הנוצץ חונה בקצה המבנה השומם. הוא מבחין בנו או לא. מתניע נוסע קדימה ואחורה אחר כך מסתלק במהירות. מאוחר יותר יחזור. יירדו ממנו שניים ויעלו לקומה השניה. בקצה האחר שני רכבים של בזק. מוזר שהם עובדים בשעת אחר הצהריים בערב החג. עסקים לא כשרים באויר. עוד רכב מגיע. מישל מאוד לחוצה. זה ברור שבמרחב הגדול החשוף הזה היא הדמות הכי חשודה. מסתכלת כל הזמן לצדדים. בוחנת את כל הנוכחים. ברחבה שלפני מוסך אגד שתי ערמות בגדים ישנים סחבות מגובבות. גבר שחום חלוד עמוס רסטות, יחף, חלק גופו העליון חשוף, דלוק הזוי הולך אל עבר מכולת האשפה ונעלם. אני אומר לה שהכי חשוב לא להסתכל אל אף אחד להתמקד במטרה. אנחנו לעצמנו. לא שמים על אף אחד. אדם לאדם כלום לא ראיתי לא שמעתי לא יודע. בצד הדרומי של המבנה תילים של מחיצות גבס מנותצות ומסגרות פח ואלומיניום, אפשר להבחין עליהם בשרידים מצויירים. בסמוך למבנה אוסף ספות וכורסאות. בתוך המבנה מצבור רהיטי משרד מכונסים במרכז, למעלה מעליהם קונסטרוקציות מתכת חשופות. מצפון למבנה התחנה המרכזית גיבוב של חפצים – כיורים, אסלות, מחיצות, חלונות, גביעי זכוכית ענקיים מנותצים והרבה שברי זכוכית. משהו שנראה כמו פירות טרופיים גדולים מנופחים מרקיבים מעוררי גועל. הגבר החלוד נראה פסיכוטי, עומד קפוא, לא ברור על מה הוא מביט מה הוא מחפש כיצד ינהג בעוד רגע לאן יפנה. הצמחיה פורצת מכל חריץ וסדק. מעזבה אורבנית מתריסה. הארבע על ארבע שוב פותחים מבערים וממריאים. הבחור הערבי אומר שטוב שאנחנו מצלמים היום בשבוע הבא כבר לא ישאר כלום, בעל הבית אמר שצריך להחזיר את המצב לקדמותו לפני שיהרסו פה. דווקא ציורים יפים, אולי גם הוא יביא מצלמה אפשר להגדיל לעשות תמונה יפה לתלות בבית בסלון, יכול לצאת יפה. כמה שהאספלט חולני מחורץ ואנמי. אני שומע מלמטה מהקומות שמתחת קולות. שם מתקיים במחשכים התת קרקעיים עולם הכי תחתון שיש, בית הדין של הבורר העליון, בייניש פודל. בתעלות הצדדיות מתגודדים פליטי מתקפת הגראדים והטילים ארוכי הטווח, מיני חיפאיים ששמעו את הסירנות וירדו למטה למטה למצוא מסתור, וכל השנים האלה מסתובבים שם למטה ביערות הלבנים שמתחת לתחנת אגד בבת גלים הנטושה, ממתינים לצפירת הארגעה שלעולם לעולם לא תשמע. הם ימשיכו להסתובב במחילות התת קרקעיות וישמיעו נהמות תנים, יגידו פרקי תהילים, יכרעו אפיים ארצה ישתחוו ויגידו אמן והכל משמים. גם יכול להיות ששמעתי מישהו מלמטה צועק כוס אם אם אמעק ארס שזו התחלה של סיפור לגמרי אחר.

שחרור

5 ביוני 2011

האמן גיא ברילר יחד עם יונתן אמיר ורונן אידלמן יצאו לפרוייקט "המסע לשחרור ירושלים" במסגרת אירועי עונת התרבות בירושלים. ישבתי יחד איתם בניידת ליד מרכז הגמילה בליפתא ושוחחנו על השחרור מהתמכרות לסמים. בעקבות מפגש זה כתבתי את הפוסט הזה:

צ'רלי פרקר סיפר פעם שפנה לקרדיולוג מומחה כדי לקבל עזרה בבעיות לב וזה לא כל כך עזר, ופנה לרופא הפנימי בבעיות האולקוס שלו ולא מצא הקלה, ורק כשהגיע לסוחר הסמים בסימטא החשוכה מצא שחרור ממכאוביו.

צעירים משתמשים בסמים ממניעים שונים,- כדי להנות, להתרגש, לנסות, למרוד ולהשתייך. יש כאלה שרוצים לפרוץ את גבולותיהם ולהשתחרר ממגבלותיהם להסיר חסמים. יש שחולמים להרחיב את טווח יכולותיהם וכישרונם לגעת במה שמעבר להישג ידם. הם ממשיכים ומעמיקים את השימוש בחומרים על מנת להשיג שחרור ממועקת הזיכרונות הקשים, ממכאוביהם, מדאגותיהם, ממחשבותיהם הקשות על עצמם ועל העולם שסביבם. רבים מוצאים בסמים ובאלכוהול מרפא ליסוריהם עוגן לטלטלות נפשם. שוב ושוב ניתן לשמוע משפטים כמו "הסם הפך להיות החבר הטוב ביותר שלי" או "אף אחד לא הבין אותי כמו שהסם מבין",  והוא כל כך מבין אותם עד שהם מוותרים על העולם ומלואו.- חייהם מצטמקים סביב השימוש הופכים להיות אנוכיים ומצומצמים למשולש קטן: חיפוש אחר כסף, רכישת הסם והשימוש בו – שוב ושוב וחוזר חלילה. הבדידות והסגירות והשפעת החומרים אוטמת אותם בשיריון חשדני עשוי פחדים, זרות מנותקת ועוינויות. העולם נצבע בשחור ולבן . אין מצבי ביניים או שיש סם או שאין. או שאתה שוטר או שאינך. כל חבילת שטרי כסף מתורגמת אך ורק למספר מנות. היחסים עם האחר או האחרת מבוססים על טובת הנאה שניתן להפיק מהם,- כסף או סמים. הניתוק הריגשי מוריד מסך שחוצץ בינו לבין עצמו ובינו לבין הסובבים "עמדתי ברחוב והשתנתי בצד, אישה מבוגרת שעברה אמרה לי אתה לא מתבייש, מה אתה ילד בן ארבע, לא הבנתי מה יש לה מה עשיתי לה. באלהים שלא הבנתי מה לא בסדר. זה לא שחייתי בסרט… ידעתי שאני במקום לא טוב, שמה שאני עושה לעצמי זה רע אבל המשכתי לעשות את זה ולא חשבתי על שינוי".

מה ששיחרר אותם לרגע, הפך לכובל מזיק, הרסני ומכאיב בדרכו. פה מתחיל מסעם החדש – אל עבר השחרור מכבלי הסמים והאלכוהול. זמן רב הם משחיתים על הירהור בשינוי בלי לעשות דבר. שוב ושוב הם דוחים אותו. לפעמים בשל חוסר אמונה שזה בכלל אפשרי, לפעמים בשל הפחד מהפרידה מהסם. מישהו שאיבד כמעט הכל שחי בביבים אומר "אולי לא סבלתי מספיק…", אחר מספר שלילה אחרי לילה בוקר אחרי בוקר סיפר לעצמו שזה השימוש האחרון שזו הפעם האחרונה "…תמיד, אבל תמיד חסרה עוד מנה, עוד שימוש אחד ודי, לנצח. " שנים ארוכות חולפות עד שמבינים שאין פרידה. שלנצח תרדוף אותם מנת הסם החסרה. מסיבת הפרידה מהסמים היא מסיבה שאינה נגמרת. אט אט הם מתפכחים מהתפיסה הפשטנית הרואה בגמילה תהליך של "ניקיון" – כבס ולבש, התנקה וצא לדרכך. הם מגלים שהשחרור קצר, ומבינים שהתוצאה הצפויה ביותר לגמילה היא חזרה לשימוש. כדי להתמיד באי שימוש ובאי שתיית אלכוהול עליהם לסגל לעצמם אורח חיים חדש, להתרחק ולהימנע ממצבי סיכון, להפחית עד למינימום את היחשפותם לטריגרים שעלולים לעורר בהם מחשבות על שימוש שישליכו אותם ללוע הבולעני של הכמיהה לסם. גמילה היא תהליך מתמשך שמחייב התמסרות והתמדה עקבית. שבעצם גם הוא כובל בדרכו שלו.

כך נוצר לו מעגל אינסופי. השיחרור מהאזיקים, שמביא את תחושת ההקלה והחופש, הוא קצר. את הכבלים של אתמול יחליפו לעולם השלשלאות של המחר.