קילרוי היה שם והגיע לאחרונה לכאן

נכתב בתאריך 23 ביוני 2012 מאת משה קרון

בימים אלה אני עובד על מצגת שכותרתה "אמנות רחוב – צעירים מדברים מהקירות". בחרתי לפתוח בסיפור על אחת מכתובות הגרפיטי המפורסמות : "Kilroy Was Here", שלצידה דמות מאויירת של אדם קרח המציץ מעבר לקיר, חוטמו הבולבוסי משתרבב ומשני צידיה אצבעותיו האוחזות בקיר. במלחמת העולם השנייה הפכה כתובת זו להיות סמל לבית ולמולדת, בכל עת שחיילים נתקלו בה, עלה חיוך על פניהם ותחושת הקלה – קילרוי היה גם כאן בחזית ! לאן שלא הגיעו – גם קילרוי היה. מספרים שבועידת פוטסדאם שהתקיימה בסוף מלחמת העולם השנייה, נכנס השליט הרוסי יוסף סטלין לשירותים, כשיצא פנה מבועת לנשיא האמריקאי הארי טרומן ושאל: "מי זה קילרוי ?"… אתמול אחרי שהכנסתי את קילרוי למצגת, הלכנו לאכול עם חברים במסעדת הסדנה הצמודה לזאפה – המעבדה (מסעדה טובה), בדרך ראינו על הקיר כתובת "קילרוי היה כאן" ולצידה דמותו…לא שפשפנו את העיניים, קילרוי הגיע גם לכאן, אמנם שבעים וחמש שנים אחרי שנמרח על אניות, רכבות וקירות בארה"ב ובאירופה, אבל הגיע.

"קילרוי היה כאן" הגירסה הירושלמית

מיהו קילרוי ? איך הוא נולד ? מה היה בו שכה נפוץ ודיבר לרבים ? מכל הסיפורים, ויש לא  מעטים, הסיפור המקובל הוא שג'יימס קילרוי עבד במספנה ונהג לרשום בגיר את הכתובת כדי לאשר שבדק את האניות, החלפים ואת המכולות שעברו תחת ידיו. האניות הרבות המשיכו בדרכן נושאות את הבשורה "קילרוי היה כאן" לכל עבר. כתובת זו נחשבת לעבודת הגרפיטי הראשונה בזמננו. כמיטב המסורת האמריקאית קילרוי הפך למחזמר, לסרט, למחזיקי מפתחות, צלחות ולפסלונים. ברוך ג'מילי מפתח תקוה הגירסה המקומית לקילרוי זכה גם הוא "לתהילה" ואפילו לשיר של שלמה ארצי.
ניסיתי להיזכר מהי כתובת הגרפיטי הראשונה שראיתי, בתחילה חשבתי שזו היתה "יבוטל הממשל הצבאי" שהתנוססה על גשר ראש פינה סמוך לתחנה המרכזית הישנה. כן, היה פעם גשר כזה, שעליו עברה הרכבת מתל אביב לירושלים. אבל אז ניזכרתי באשר דיקשטיין. אשר היה נער מבוגר ממני באי אלו שנים וגר בבלוק הסמוך. הוא זכור לי כנער יוצא דופן, שנהג ללוות את הליכתו בשריקה נפלאה של יצירות קלאסיות. אשר צייר על קיר באחד מהמקלטים ביד אליהו. עד כמה שאני זוכר צייר פורטרט של אינדיאני. וזו היתה עבודת הרחוב הראשונה שראיתי. אשר דיקשטיין שבתקופה מסוימת קרא לעצמו עין דור, נחשב בשנות השישים כגרפיקאי וכמאייר מצליח. אייר וכתב חוברות קומיקס (בוקי), עטיפות ספרים וכיו"ב. בין היתר אייר את הקומיקס שכתב "יריב אמציה" הלא הוא פנחס שדה. כן כן, פנחס שדה ניסה להתפרנס מכתיבת סיפורי קומיקס בהמשכים ועשה זאת תחת פסבדונים. קשים חייו של סופר עברי. מתברר שברבות הימים אשר דיקשטיין חזר בתשובה, הצטרף לחב"ד. היום הוא חי בק"ק צפת, שם הוא כנראה ממשיך לצייר קומיקס חרדי… כך, תוך כדי חיפושים אחר אשר דיקשטיין ברשת, הגעתי לבלוג של אלי אשד ולעבודה החשובה שהוא ואחרים עושים בכל הקשור לתיעוד אגפים עלומים ונשכחים בתרבות, בספרות העברית ובשוליהן. 

אשר דיקשטיין היום

לא ניתן לכתוב תגובות ברגע זה.